Zeespiegelstijging door het smelten van ijskappen

Wereldwijd hebben we te maken met klimaatverandering. Momenteel is dit het gesprek van de dag in politiek Den Haag. De één vindt het hoog nodig dat er zeer ingrijpende maatregelen worden genomen, terwijl de ander de noodzaak hier (nog) niet van inziet. Wat in ieder geval als een paal boven water staat, is een zeespiegelstijging door het smelten van de ijskappen. Maar wat heeft het meeste effect op de zeespiegelstijging bij Nederland: het afsmelten van de Noordpool en Groenland of toch de Zuidpool (Antarctica)? Is het echt zo erg als eerder is voorspeld?

In 2017 werd door BAS-cartograaf Dr. Peter Fretwell een mondiale zeepspiegelstijging van wel 7,42 meter voorspeld als gevolg van het afsmelten van de Groenlandse ijskap. Inmiddels zijn er nieuwe onderzoeken gedaan die tot een opmerkelijk resultaat hebben geleid.

Als eerste reactie op de vraag welke ijskap het meeste effect heeft op de zeespiegel in Nederland als deze verdwijnt, zou je misschien denken de Noordpool en Groenland. Dit ligt immers dichterbij Nederland. Toch ligt dat in de praktijk net iets anders. Massa trekt massa aan. Dat heeft te maken met de zwaartekracht. Een hele dikke ijskap, zoals Groenland met een ijsdikte van gemiddeld 1,6 kilometer, heeft een grote massa. Dat zorgt ervoor dat het oceaanwater wordt aangetrokken. De absolute zeespiegelstijging is daar hoger dan aan de Nederlandse kust. Als het landijs op Groenland (gedeeltelijk) gaat smelten, verdwijnt ook (een gedeelte van) de aantrekkende werking ervan op het zeewater. Hierdoor zal binnen een afstand van 2.200 km van de afsmeltende ijskap de zeespiegel dalen. Hoe verder van de ijskap, hoe hoger de zeespiegelstijging.

De afstand tussen Nederland en Groenland bedraagt ongeveer 3.500 km. Als alleen de ijskappen op Groenland zouden smelten, betekent dat voor Nederland een zeespiegelstijging van zo’n 2 meter. Fors lager dan de eerder genoemde 7,42 meter. Toch is het gevaar nog niet geweken. Andersom werkt het principe van de aantrekking ook. Als het landijs op Antarctica smelt, levert dat een enorme zeespiegelstijging op voor Nederland. We zullen ons dus moeten blijven beschermen tegen het water.

Bronnen: NewScientist en KNMI

Eén reactie op “Zeespiegelstijging door het smelten van ijskappen”

  1. Pingback: Ice, Ice baby

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s