Ice, Ice baby

Twee weken geleden berichtten we over de invloed van de smeltende gletsjers op het wereldwijde klimaat. Helaas zijn we daar nog lang niet over uitgepraat. Afgelopen week verscheen er een zorgwekkend rapport van het International Centre for Integrated Mountain Development in Kathmandu, Nepal. Aan dit onderzoek hebben zo’n 350 onderzoekers uit 22 landen meer dan vijf jaar gewerkt. Moeten we ons echt zorgen maken en helpen stakingen tegen de klimaatverandering zoals donderdag 7 februari 2019 door duizenden scholieren zijn gevoerd?

Het antwoord op de eerste vraag is simpel: JA! Alle onderzoeken wijzen uit dat we ons nu toch echt wel zorgen moeten gaan maken. Uit het bovengenoemde onderzoek blijkt dat aan het eind van deze eeuw 36 procent van de gletsjers in de Himalaya en de Hindu Kush zijn weggesmolten, zelfs als de opwarming van de aarde beperkt blijft tot 1,5 graad in 2100.

Het smelten van de gletsjers zal grote gevolgen hebben voor de watertoevoer van de rivieren in het gebied en daarmee voor de landbouw benedenstrooms. In de eerste jaren tot 2070 zal er een toename zijn van het smeltwater. In de eerste instantie fijn voor de boeren, maar dit kan ook leiden tot een extremere moesson waardoor er vele overstromingen kunnen ontstaan. Na 2070 zal het smeltwatervolume afnemen en kunnen op den duur tekorten optreden. Dit betekent in de praktijk minder voedsel wat kan leiden tot hongersnoden. Daarnaast stijgt de zeespiegel 1,5 centimeter door het smelten van deze gletsjers.

Op donderdag 7 februari zijn duizenden leerlingen afgereisd naar Den Haag om aandacht te vragen voor de klimaatverandering. Hoewel de politiek nog geen toezeggingen heeft gedaan, is het wel heel belangrijk dat we iets van ons laten horen. Op deze manier hopen we met z’n alle dat de politiek meer aandacht gaat geven aan de klimaatverandering.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s