Bron 1 mysterie

De Noord-Amerikaanse en Euraziatische plaat bewegen uit elkaar. Er ware geen doden gevallen maar wel een aantal gewonden mensen. Zware aardbevingen zijn in IJsland niet uitzonderlijk.
IJsland ligt boven een hotspot. De aardbeving had een kracht van 6,1 op de schaal van Richter. De huizen in de buurt van het epicentrum leden ernstige schade.
Na de aardbeving kwam er op verschillende plaatsen stoom uit de grond. Het epicentrum lag 2 kilometer ten zuidoosten van Hveragerði. De aardbeving vond plaats op 29 mei 2008 om 14:45.

 

Er zijn actieve vulkanen op IJsland te vinden. De mid-oceanische rug in IJsland wordt gekenmerkt door een groot aantal transforme breuken. IJsland ligt op een rift-zone waar magma omhoogkomt en nieuwe aardkorst wordt gevormd.
Door de aardbeving ontstonden er breuken in de aardkorst. IJsland ligt midden op een op de Mid-Atlantische spreidingsrug. De aardbeving is ontstaan langs een transforme breuklijn.
Er vond een aardverschuiving plaats langs een weg als gevolg van de aardbeving. Het belangrijkste geothermische reservoir ligt ten noorden van Hveragerði en heeft een temperatuur boven 230 ° C. Er zijn verschillende zeer actieve warmwaterbronnen te zien in Hveragerði die kleurrijke helder water in de lucht gooien.
De bruggen over de rivier de Ölfusá werden tijdelijk gesloten voor routine veiligheid voorzorgsmaatregelen. De aardbeving vond plaats in een drukker bevolkt gebied in IJsland. Rotsblokken zijn van een berg afgerold als gevolg van de aardbeving.