Golden Circle

De meeste toeristen in IJsland bezoeken de Golden Circle als ze een paar dagen in Reykjavik verblijven. Vanuit de hoofdstad worden er verschillende excursies aangeboden. Bekijk de onderstaande video ter introductie van het gebied.

 

Voor het maken van de opdrachten heb je bron 1 en 2 nodig en het werkblad waarop je de antwoorden kunt invullen. Open de onderstaande link:
Werkblad Golden Circle

Bekijk de foto’s van bron 1 en de onderstaande onderschriften. Zoek bij elke foto het juiste onderschrift. Foto onderschriften:

I. Het dal is een geothermaal gebied waar verschillende interessante bezienswaardigheden te zien zijn waaronder Blesi, Fata en Stjarna.

II. Tijdens de uitbarsting van deze vulkaan is er een caldeira ontstaan. De vulkaan is een prachtig voorbeeld van een explosiekrater.

III. Midden in een stadje in het Zuidoosten van IJsland ligt een geothermisch park. Het gebied werd in 2008 getroffen door een aardbeving met een kracht van 6 op de Schaal van Richter.

IV. Het gebied is de scheidingslijn tussen het Noord-Amerikaanse continent en Euraziatische continent. Het gebied is vernoemd naar een van de vier nationale parken in IJsland. De naam van het gebied betekent vergadervlakte.

V. Arnarker is een 500m lange lavagrot die ligt in het lavaveld van Leitahraum. Via een trap kom je bij de krater terecht. Vergeet niet om een hoofdlamp en handschoenen mee te nemen.

VI. Het is een populaire attractie voor toeristen vanwege het overweldigende natuurgeweld dat hier plaatsvindt. De toeristen worden hier regelmatig getrakteerd op mooie regenbogen als het zonnetje schijnt.

VII. Bezoekers lopen hier op een plek waar de lava zich een weg naar de oppervlakte zocht. De lavastroom ontwikkelde een harde korst aan de bovenkant terwijl de lava er onder verder doorstroomde.

Bron 1 (door op de foto’s te klikken worden ze vergroot).

 

Bekijk de kaart van bron 2 waarop een deel van IJsland is te zien. Zoek de locatie op de kaart waar de foto is genomen. Schrijf in het tabel op je werkblad waarom volgens jou de keuze goed is.

Bron 2