Bron 3 Zuid-IJsland

Een jökulhaup is een IJslandse term voor catastrofale overstromingen, die ontstaan door het plotseling vrijkomen van grote hoeveelheden smeltwater. Een oorzaak voor het ontstaan van deze overstromingen is een vulkaanuitbarsting. Veel vulkanen op IJsland zijn bedekt met gletsjers. Tijdens een uitbarsting smelten grote hoeveelheden ijs, dat bijeengehouden wordt door dammen van ijs. Wanneer de ijsdam breekt stroomt een grote massa water en ijs richting zee.


Bron: https://www.usgs.gov/media/images/vatnaj-kull-j-kulhlaup

De sedimentafzetting die ontstaat na een jökulhlaup noemen we een sandr of spoelzandvlakte. Een sandr bestaat uit glaciofluviale sedimenten. Deze sedimenten bestaan voornamelijk uit zand, grind en keien. In het zuiden van IJsland kom je verschillende spoelzandvlaktes tegen bestaande uit zwart zand.


Bron: https://guidetoiceland.is/connect-with-travel-bloggers/bas-brand/day-18-of-3-week-iceland-trip-f-26-sprengisandur

Vulkanen die onder gletsjers liggen zorgen voor explosieve erupties. Dit gebeurt wanneer het magma in contact komt met ijs waardoor er stoomexplosies ontstaan. Het magma wordt opgedeeld in kleine asdeeltjes. Grote hoeveelheden fijn as in de lucht kunnen voor problemen zorgen op het vaste land. Vliegtuigmotoren raken beschadigd door vulkanisch as waardoor het vliegverkeer stil komt te liggen.

Bibliografie

Guðmundsson, A. T. (2015). Living earth. Reykjavik: Mál og menning.
Info over jökulhlaup. (sd). Opgehaald van wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Jökulhlaup
Info over sandr. (sd). Opgehaald van wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Sandr
Info over vulkanische activiteit op IJsland. (sd). Opgehaald van discover the world: https://www.discover-the-world.co.uk/destinations/iceland-holidays/volcanic-activity-in-iceland
Waard, M. d., & Zanen, E. (2014). IJsland. Haarlem: J.H. Gottmer/ H.J.W. Becht BV.