Bosbranden Australië

Het kan je bijna niet ontgaan zijn. De hevige bosbranden in Australië zijn dagelijks in het nieuws. Bosbranden horen nu eenmaal bij Australië. Waarom zijn de bosbranden dan toch zo nadrukkelijk in het nieuws?

 De kustregio’s van Australië hebben te maken met bosbranden van ongekende omvang. De afgelopen maanden is er al ca 8,4 miljoen hectare bos afgebrand. Bosbranden horen bij het droogste continent op aarde. De oorspronkelijke bewoners, de Aboriginals, gebruiken al tienduizenden jaren vuur om het landschap te onderhouden. Daarnaast zorgt blikseminslag voor het ontstaan van bosbranden. De vegetatie (begroeiing) van Australië heeft zich aangepast aan dit natuurverschijnsel. In Australië groeien planten die als nieuw zaad ontkiemen als het zaad in aanraking is gekomen met hitte en rook. Oude plantenresten worden opgeruimd door kleine brandjes.

De huidige bosbranden in Australië vallen samen met een recordhitte en er is sprake van zeer extreme droogte. Het jaar 2019 is het warmste en droogste jaar ooit gemeten in Australië. Dit komt deels door natuurlijke variatie en deels door de opwarming van de aarde door de uitstoot van broeikasgassen. Door de immense omvang is het niet mogelijk om de branden te blussen. De branden zullen nog een enige tijd aanhouden.

Een probleem van de huidige bosbranden is de enorme intensiteit van het vuur. Hierdoor worden de zaden in de bodem aangetast. Door deze extreme hitte kunnen de zaden niet meer uitlopen. Het duurt een tijd voordat dieren en planten terugkeren naar de getroffen gebieden. Het probleem van de bosbranden is dat ze steeds vaker terugkeren. Hierdoor wordt het voor de natuur steeds moeilijker om zich te herstellen.

Afgelopen week kwamen er trieste beelden in het nieuws van levend verbande dieren. Een foto van een verbande baby-kangoeroe ging de hele wereld over. Hoogleraar Christopher Dickman van de Universiteit van Sydney zegt dat er naar schatting een miljard dieren hun leven verliezen door de bosbranden. Ze sterven direct door de vlammen, ademen rook in of komen te overlijden door voedselgebrek. Het gaat waarschijnlijk jaren duren voordat de Australische fauna (dierenrijk) zijn oude omvang weer heeft bereikt.

Verwijzingen

Klein, A. (2020, januari 8). 2019 was Australia’s hottest and driest year on record. NewScientist. Opgehaald van https://www.newscientist.com/article/2019-2019-was-australias-hottest-and-driest-year-on-record/

RTL nieuws. (2020, januari 7). Schokkende foto van verbrande baby-kangoeroe in Australië gaat de wereld over. Opgehaald van https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/4976941/schokkende-foto-verbrande-babykangeroo-australie-instagram

Schuttenhelm, R. (2020, januari 11). Aangestoken en blusbaar: zes misverstanden over de Australische branden. Opgehaald van http://www.nu.nl: https://www.nu.nl/klimaat/6022926/aangestoken-en-blusbaar-zes-misverstanden-over-de-australische-branden.html

Speksnijder, C. (2020, januari 9). ‘Miljard dieren dood door bosbranden Australië’. de Volkskrant. Opgehaald van https://www.volkskrant.nl/kijkverder/v/2020/miljard-dieren-dood-door-bosbranden-australie~v83415/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

van Dongen, A. (2020, januari 11). Dit is wat je moet weten over de bosbranden in Australië. Algemeen Dagblad. Opgehaald van https://www.ad.nl/buitenland/dit-is-wat-je-moet-weten-over-de-bosbranden-in-australie~a5f9b631/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s